foodstyling gnocchi nduja burrata spinazie cherrytomaten pittig worst Italiaans blog

Gnocchi met Nduja en burrata

Er zijn twee plekken in Amsterdam waar ik heen ga als ik toe ben aan een korte vakantie.

De eerste plek kwam onverwachts op mijn pad toen er twee volle boodschappentassen aan mijn stuur bungelden. Vanaf de Ten Katemarkt sloeg ik, nog volledig in de waan dat ik in Amsterdam was, de Douwe Dekkersstraat in en passeerde een filiaal van Spaghetteria. Vanuit een openstaande deur klonken de melodieuze zinnen van Italiaanstalige koks die druk bezig waren met de voorbereidingen van die avond. Het vertrouwde geluid van rammelende pannen, de geur van net gebakken knoflook en een subtiele lentezon maakte het tafereel compleet. Ik was in Bologna! Het is dat ik op de fiets zat, anders had ik kort mijn ogen gesloten. Die week ben ik nog twee keer langs de openstaande deur gefietst.

De tweede ‘vakantiebestemming’ ligt op het idyllische industrieterrein van de Houthavens. Verwacht geen korintische zuilen of marmeren vloeren. De Italiaanse pronkstukken die je hier kunt kopen, liggen gewoon in metalen stellingen die de kale ruimte vullen. Pronkstukken die je niet in de lokale supermarkt vindt maar waarvan je zou willen dat je moeder er vroeger mee had gekookt. Appetito heet dit uitstapje. Dé Italiaanse groothandel van Amsterdam, die je op zaterdag ook als particulier kunt bezoeken. Als foodstylist kom ik hier graag omdat je er de mooiste pastasoorten vindt.

Als foodstylist kom ik hier graag omdat je er de mooiste pastasoorten vindt.

Wat hier nooit in mijn winkelwagen ontbreekt is een stuk Nduja. Nduja is een pikante, smeerbare worst uit de provincie Calabrië en is gemaakt van varkensvlees en peperoncini. Mijn eerste kennismaking met deze pikante worst was tijdens het verorberen van een pizza Calabrese Di Spilinga. Met recht een special op het menu van mijn favoriete pizzeria, La Perla. Over deze eetgelegenheid zal ik nu niet uitweiden maar ga hier zeker een keer buiten op het bankje, met een pizza op je schoot, gelukkig wezen.

De structuur van deze worst is zo zacht dat het makkelijk over een crostini uit te smeren is. Zelf verwerk ik deze worst graag door mijn pastasaus. Ik bak de worst kort mee zodat er een pittige olie vrijkomt die de passata extra pit geeft. Wees voorbereid op een vurige maaltijd!

 


Gnocchi met Nduja en burrata

Hoofdgerecht | 2 personen | bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
 • 200 gr gnocchi
 • 2 el olijfolie
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 150 gr Nduja, in blokjes van ca. 2 cm
 • 4 el passata
 • 100 gram verse spinazie
 • 200 gr cherrytomaten, gehalveerd
 • 1 burrata (à 200 gr)
 • 1 handje vol basilicumblaadjes
Bereidingswijze:
 1. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Bak de sjalot ca. 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
 3. Roer de Nduja door de pan en bak 1 minuut op laag vuur mee. Voeg dan de passata toe en roer er voorzichtig de cherrytomaten en spinazie door.
 4. Schep de gekookte gnocchi kort door saus zodra de spinazie tot de helft geslonken is. Schep op de borden, verdeel de burrata over de gnocchi en bestrooi met de basilicumblaadjes.

 


 

Comments

 • 15 april 2019
  reply

  Zoë

  Erg lekker recept! Hebben ze ook een goede burrata bij Appetito?

Post a comment